Gravid-Igångsättning av förlossningen

Vad är igångsättning?

De flesta förlossningar startar spontant någon gång mellan graviditetsvecka 39 och 41. Att “sätta igång” en förlossning betyder att man startar den på konstgjord väg. Man kan också förstärka och påskynda förlossningsvärkarna om förlossningen startat spontant, men värkarna (de rytmiska sammandragningarna av livmoderns muskler) är inte tillräckligt effektiva för att förlossningen ska gå framåt.

Varför sätter man igång en förlossning?

I de allra flesta fall är det bäst att låta naturen ha sin gång, men ibland kan förlossningen behöva en skjuts framåt. Man sätter igång en förlossning om man anser att fortsatt graviditet innebär en risk för barnet. Detta gäller t.ex. om


• Vattnet har gått, men du har inga förlossningsvärkar. Infektionsrisken ökar när vattnet går. Flera studier visar att 70 % av alla mammor föder inom 24 timmar och nästan 90 % inom 72 timmar efter att vattnet har gått. Du kan alltså välja om du vill vänta på att förlossningen ska starta spontant eller att bli igångsatt. I båda fallen övervakas du noggrant av en barnmorska eller läkare, som kontrollerar om det finns några tecken på infektion.

Hur sätter man igång en förlossning?

Man kan starta en förlossning på medicinsk väg, och man kan även pröva naturliga metoder för att starta eller stimulera förlossningsförloppet.

• Om förlossningen inte startar med hjälp av metoderna ovan, eller om du svaga värkar, kan man även använda Syntocinon, ett värkstimulerande dropp, som innehåller hormonet oxytocin. Du får Syntocinon intravenöst, och hormonet sprids i blodomloppet genom ett litet rör som förs in i en ven på din arm. När värkarbetet kommit igång regleras mängden dropp, så att livmoderhalsen vidgas utan att värkarna blir alltför kraftiga. Du kanske erbjuds ryggbedövning innan eller strax efter att du fått värkstimulerande dropp.

Igångsättning är ofta något man planerar i förväg, så passa på att prata igenom allt med din barnmorska eller läkare. Du kan i viss mån själv välja om du vill bli ingångsatt och vilken metod som ska användas. Barnmorskan eller läkaren brukar dock föreslå en metod som är anpassad efter hur uppmjukad din livmoderhals är. Tänk igenom vilka typer av smärtlindring du kan tänka dig om igångsättningen leder till att du får mycket starka värkar som är svåra att uthärda


text lånad från: http://se.babycenter.com/pregnancy/labourandbirth/labourcomplications/inducedlabour/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0